Är tillbaka i Västerås efter en fantastiskt trevlig helg i Göteborg med Stugangänget. Trots att jag är i stort sett ansiktsblind (har gått fram och snackat handlingslista med en och annan främmande kvinna på Ica eftersom de råkade stå där jag såg min frus senast) så var det kul att träffa spelläggare och andra Stuganregs över god mat, pilsner och poker.
Stryktipskupongen var usel, men det var nästan bara en fördel – på så vis kunde man fokusera mer på att vara social och mindre på Ipswich-Plymouth.
Framåt kvällen spelades en pokerturnering där typ 75 av 80 deltagare var Stuganfolk – flertalet i klädda sin nya merch – en blygrå träningsoveralljacka. Jag hade en bordsgranne som blickade ut över fältet och lite oroligt undrade vad för sorts pokerarmé vi representerade.
Mig behövde han dock inte frukta för jag åkte ut första timmen. Strukturen var väldigt brant, men det är ju vad som krävs om man ska hinna spela ned till en vinnare på några timmar.
Jag stannade kvar och spelade cash-game till stängningsdags. Borden var fantastiskt bra (jag hade glömt bort hur många livespelare som tycker att 15 bb är lämpligt att öppna en pott för) men fick jaga backet fram till sista timmen, för att till slut sluta lillplus.
Jag inledde nämligen oklokt nog sessionen med att få in första inköpet på 8-hög flopp med KK mot JJ, men kunde inte dodga tvåoutaren på turn. Andra inköpet mer än halverade jag snabbt efter att ha floppat mellanpar och färgdrag. Det blev ännu en tvåoutare då motståndaren hade samma mellanpar som jag fast utan färgdrag och med sämre kicker, men träffade den på river. Därefter var det emellertid slut på eländet och vandringen mot noll kunde börja.
Det är tydligt att pandemin har slagit hårt mot casinona. Sundsvall uppges ha stängt för gott och i Göteborg verkade de ha tappat många rutinerade dealers inför återstarten. Kvaliteten var minst sagt varierande. Vi hade en rumänsk dealer som bland annat gav en spelare korten tillbaka efter att han foldat out of turn i big blind. Han gick helt sonika in innanför linjen och plockade upp korten och gav dem till snubben. Uppfattningarna om vad som var minsta möjliga bet varierade också beroende på vem som gav. Jag gav mig inte in i några diskussioner, tänker att de lär väl sig tids nog.
Himla skoj var det i alla fall, och jag ser fram emot fler Stugan-get-togethers nu när restriktionerna förhoppningsvis är borta för överskådlig tid.
I övrigt då? Jag har dragit igång ett lite projekt som jag än så länge är grymt taggad på. Det handlar om hörnspel och framför allt då asian. Det är möjligt att traditionella över/underspel (antingen på ett av lagen eller på matchen) är en fin marknad, men jag förstår den inte.
Vad gäller Asian, där det handlar om vilket lag som får flest hörnor (efter avdrag/tillägg av handikappet förstås) så har jag en teori som jag undersöker nu. Den ser ungefär ut så här:
-
- Asianoddsen på hörnor är alltför viktade utifrån vinstchanserna i matchen, och antagligen också utifrån bollinnehav.
- När oddsen i stort sett speglar 1X2-oddsen och inte ska göra det finns det väldigt ofta värde i pluslinan.
Visst är det så att om det ena laget står i 1,55 att vinna matchen så kommer de oftare än inte att vinna hörnorna. Men inte alls så ofta som de vinner matchen. Och inte lika överlägset, de gånger de gör det.
Possession är en faktor man bör vara försiktig med. Visst finns det lag som Manchester City som har extremt högt bollinnehav och även väldigt många hörnor per match. Men det finns också possessionlag som mycket sällan får kliva ut till hörnflaggan. Ett exempel är Swansea, som har bollen hisnande 64% av speltiden, men bara har 4,06 hörnor i snitt på hemmaplan och 4,00 på bortaplan. Att jämföra med t ex Southampton, som trots ett bollinnehav om 49% snittar 6,80 hörnor hemma och 6,14 borta.
Anledningen till att possession är ett tveeggat svärd i hörnsammanhang är egentligen ganska självklar: tillbringar man stor del av matchtiden med att spela bollen i sidled på mittplan kommer den inte i närheten av kortlinjen särskilt ofta.
Vad gäller lagens styrkeförhållanden så går det också åt båda håll. Sannolikheten för att det bättre laget tar ledningen i ett skede då det fortfarande återstår mycket speltid är förstås högre än att det andra laget gör det. Och i matcher där båda lagen är kapabla att hota varandra finns det inget som kan sätta sådan fart på det ena lagets hörnproduktion som att det andra tar ledningen.
Faktum är att ligger jag till så att jag precis klarar linan i början av andra halvlek och ”mitt” lag gör mål så kan jag mer eller mindre ta fram rödpennan.
Jag kan ge några exempel på matcher där jag tycker att oddsen suttit rejält snett, samt kommentera varför:
20 mars Southampton – City
Kvartsfinal i FA-cupen. Grundlinan här var +4 och spelet gav 1,787. Soton snittar 6,80 hörnor hemma och City 8,07 borta och sett enbart till det borde linan vara +1,5 eller möjligen +2.
Vidare är Soton, även i matcher där de är det sämre laget, väldigt framåtlutade och lägger man därtill de ganska goda chanserna för ett tidigt bortamål så känns handikappet överdrivet. Matchen slutade 1-4, men hörnorna 6-6.
19 mars Bayern Munchen – Union Berlin
Bayern snittar 6,08 hörnor hemma, vilket är godkänt för ligaladaren men inte något märkvärdigt. Union Berlin, som är lite småbrunkiga, snittar 4,62 per bortamatch, och de har faktiskt vunnit hörnkampen i 56% av sina bortamatcher. Grundlinan var hela -4,5 och att spela Berlin +4,5 till 1,909 kändes som en nobrainer. Matchen slutade 4-0 men vad gör väl det då hörnorna slutade 3-2.
24 mars Sverige-Tjeckien
Här var linan -2 och jag begriper inte varför. Sju man i den tjeckiska startelvan var över 190 cm, och det var ganska uppenbart att de skulle mata inlägg så fort de fick chansen. Och även om Sverige är det något bättre laget så var det väl ingen som trodde att de skulle parkera på tjeckisk planhalva? Vanligtvis brukar jag ta grundlinan, men här kände jag mig busig och spelade Tjeckien -0,5 till fina 2,65, vilket satt då hörnorna slutade 5-6 efter att Tjeckien lett dem hela vägen.
3 april Fiorentina – Empoli
Det är ju lätt att rättfärdiga redan vunna spel, men här sticker jag ut huvudet (peppar, peppar …) och tar ett exempel från nästa vecka. FIO har visserligen vunnit hörnkampen i 64% av sina hemmamatcher, men de snittar måttliga 4,79. Empolis 4,73 på bortaplan talar därför för en hyfsat jämn hörnkamp. Empolis usla form med bara två kryss på fem senaste ser jag absolut inte som någon nackdel, snarare tvärtom 🙂 Linan här är +3 vilket gav mig 1,934.
Detta har jag gjort
Från Footystats har jag hämtat in statistik från Europas toppligor samt några till (PL, Championship, League One, Bundesliga, La Liga, Serie A, Superligan D och Eredivise).
De data jag tagit ut är possession, genomsnittligt antal hörnor hemma per match, genomsnittligt antal hörnor borta per match, andel hemmamatcher där de fått fler hörnor än motståndaren och andel bortamatcher där de fått fler. Egentligen borde jag kanske även hämtat ”conceded corners” hemma och borta, men jag ville försöka hålla det enkelt.
Tidpunkten för inhämtandet är inte oviktig. Att göra detta efter 8 omgångar hade sänkt tillförlitligheten en hel del. Nu är vi ganska långt in i säsongerna och får mer data, men risken är förstås att en del av dem speglar prestationer tidigt i höstas och att dessa inte är helt relevanta. Men man kan inte få allt. Jag har färgmarkerat de data jag tycker sticker ut lite extra.
Detta gör jag nu
Nu testar jag min ”algoritm” genom att lägga massiva mattor av hörnspel till låga insatser. Så här ser det ut inför helgen (21 spel).
Detta återstår att göra
En del av spelen ovan är (antagligen) riktigt bra, andra mer marginella. Min plan är att om jag efter något tusental bets får en bekräftelse på att jag knäckt koden så kommer jag att sålla hårdare men höja insatserna.
En sak jag också vill kika på är marginalerna. Hur många spel ”sitter precis”? Lönar det sig att välja en tuffare lina i matcher som ligger på +3,5 eller mer? Genom att notera alternativlina kan jag kontrollera det i efterhand.
Jaha, det var väl allt för nu. Om ni inte hör något mer ifrån mig så ärr det nog för att det slutat 0-21 med mattan 🙂
Lev gott!
Johan Kretz