Wassbergs spel logga

Jaktstart Herrar i Ruka

15 kilometer fristil jaktstart i Ruka

Världscupens premiärhelg har varit alldeles suverän med blågula ögon hittills!
Carl Halvdansson lyckades spränga sig in på plats 35 strax bakom dundergubbar som Leveille och Kennedy.
Plus att fredagens damsprint dominerades av Svedala trots att världens två vassaste kort, blågula, saknades på grund av skador. Utan Svanen och Sundling var det Maja som nöp förstaplatsen på ett överlägset vis framför Johanna från Schlätta som också knäppte Falla på näbben.
Inför finalen var det en annan svenska som var andrahandsfavorit efter att ha dundrat genom sprintbacken, Frida Karlssons äventyr slutade dessvärre i gråt och tandagnisslan. Men säg den tår som varar för evigt, Fridas uppvisning i lördagens klassiska löp var alldeles sagolikt. Johaug var inte jätteglad efter att ha blivit KNUSET med 13,7 sekunder vilket får sägas vara oceaner av tid i sammanhanget.

Två blågula förstaplatser och en andraplats är mycket väl godkänt efter två dagar, när premiärhelgen i Ruka avrundas under söndagen lär vi hugga en till förstaplats med tanke på att det vankas jaktstart utifrån tiderna i det klassiska löpet. Johaug lär käka upp avståndet men knappast hinna hänga av en formtoppad Frida över 10 kilometer i den fria stilen och på ett upplopp är norskan inte samma monster som ute i skogen.

Jag ser inget spelvärde i att lira Fridas vinnarodds eller något annat i damernas race, istället läggs fokus på herrarna som kör 15 kilometer fritt med jaktstart.
Efter lördagens race i 15 kilometer klassiskt med individuell start är läget enligt följande:
1. Niskanen 
2. Chervotkin +8
3. Bolshunov +14
4. Valnes +15
5. Uustiugov +21
6. Semikov +26
7. Iversen +28 
8. Yakimushkin +29
9. Kläbo +41
10. Golberg +45

Mest troligt kommer fältet packas samman rejält, så har det historiskt sett ut på herrsidan och föga talar för en förändring denna gång med tanke på vilka som medverkar. Niskanen och Chervotkin som kliver ut i tät är utpräglade klassiska pjäser och klarar helt enkelt inte av att dundra ifrån övriga på egen hand när det ska skidas i den fria stilen. Följdfrågan är hur många som kommer finnas med i den främre klungan, tre? Sex? Tio? Fler?
Jag tror åtminstone att firma Iversen/Yakimushkin kommer göra gemensam sak och bomba ikapp täten. Snäppet mer osäkert är huruvida firma Kläbo/Golberg är pigga nog att klippa ner över 40 sekunder men med tanke på att det finns en gubbe som heter Holund strax bakom dom så finns fin chans till att åka i rygg på ett äkta lok. Herr Holund har haft snabbast sträcktid två år på raken i just denna finska jaktstart.

Nåväl, nu till mina lir:
Jag tror att Alexey Chervotkin kommer få svårt att försvara sin plats på pallen. 26-åringen är definitivt vassare i klassiskt än fritt och dessutom inte någon spurtare värd namnet. Killen från Kirov i östra Ryssland startade som fyra i motsvarande race under fjolåret och landade då på sjundeplatsen. Att han åter hamnar på samma placering eller sämre betalar bättre än det borde hos Bet365.

Spelbolag: Bet365
Marknad: Sluta i topp 6 Ja/Nej
Speltips: Alexey Chervotkin – Nej
Odds: 3,75
Spelstopp: 12.30

Sugna på ett lir till? Då säger jag Bolshunov i h2h mot landsmannen Uustiugov. Betalar 1,71 hos Nordicbet vilket är marknadshögst. Ska Osten åka ikapp Bolle och sen åka ifrån regerande världscupmästaren eller spurta ner honom? Tillåt mig tvivla.

Allt gott,
Eder Wassberg