Wassbergs spel logga

Skiathlon Damer

OS-PREMIÄR!!!

När detta skrivs så är jag ute i riktigt god tid, det är nästan fyra veckor kvar till den stora olympiaden i Peking. Men när man bara får smaska på den största av karameller en gång var fjärde år så gäller det ju att låta den tumla runt i gomseglet så länge som möjligt. Dessutom vet ni bevandrade bettare att man inte kan studsa in i godisbutiken en kvart innan spelstopp och tro att det ska finnas värdefulla sockerbitar kvar att tillgå.

Längdskidorna på OS startar med damernas skiathlon på lördagen den 5:e februari och avrundas söndagen den 20:e februari med damernas tremil. Däremellan ska ytterligare tio olympiska mästare koras i den kinesiska snön. Samtliga race avgörs på morgonen och förmiddagen svensk tid. Sex av tio tävlingsdagar är helgdagar så man behöver inte säga upp sig från jobbet.

Såhär med en månad kvar till mästerskapet är det mesta positivt för både svensk del och för övriga nationers del. Att Linn Svahn missar hela säsongen är känt sedan länge och givetvis trist eftersom hon hade varit guldfavorit i såväl sprint som sprintstafett och ett möjligt ankare i stafetten. Den mest sympatiska av norskorna, Ingvild Flugstad Östberg, har tyvärr också tvingats avstå mästerskapet. Annars ska alla vara fit for fight, till och med Carl Halvdansson som sagt sig vara mer taggad än någonsin.

Första racet är som sagt damernas skiathlon och där har jag hittat ett finfint värdespel som även rimmar fint med vad det blågula hjärtat hoppas på.
7,5 kilometer i den klassiska stilen följs av lika lång sträcka i den fria stilen. En halvlång distans som sällan körs i världscupen, denna säsong har ingen tävling gått av stapeln i denna åkform med eliten på plats.

OS 2018
1. Kalla
2. Björgen
3. Pärmäkoski
Ebba Andersson slutade på fjärde plats i sin OS-debut, mindre än en sekund bakom den finska bronsmedaljören. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Kalla har tappat stinget och Björgen har sadlat om till långloppsåkare. Johaug har återkommit från dopingavstängning och Frida Karlsson har blivit vuxen. Plus att Ebba har vuxit.

VM 2021
1. Johaug
2. Frida
3. Ebba
Redan på första varvet vurpade Johaug och Frida men dunderduon reste sig och nöp dom mest framskjutna placeringarna. Den norska maskinen vann med en halv minuts marginal. Mellan Frida och Ebba skiljde blott 0,2 sekunder. Från pallen till fjärdeplacerade Stadlober skiljde över 40 sekunder.

Kambikoncernen är ensam om att vara tidigt ute med spel på pallplaceringar i detta race och jag tycker att dom hamnat rejält snett.
Johaug 1,12
Frida 1,50
Weng 2,25
Nepryaeva 3,00
Hennig 5,00
Ebba 5,00
Brennan 6,50
Diggins 6,50
Pärmäkoski 6,50

Att Johaug ska vara storfavorit och är cementerad på pallplats råder ingen tvekan om. 1,50 som vinnare är snarare för högt än för lågt.
Andrahandsfavorit ska Frida Karlsson vara men 1,50 på topp 3 är i lägsta laget med tanke på att hon blandar och ger en hel del, inte minst den här säsongen.
Att Weng och Nepryaeva ska ha större chanser än Ebba Andersson köper inte jag för fem öre. Ebba slog både norskan och ryskan vid masstarten i fristil i Tour de Ski, Oberstdorf. Att det ska köras klassisk stil i nästan en mil före fristilen är snarare till svenskans fördel än nackdel. 24-åringen från Delsbo ska vara tredjerankad i min bok och hon ska inte stå i mer än 2,50 för en pallplats, jag kan inte föreställa mig att hon står kvar i fem gånger degen när vi närmar oss mästerskapet.

Lopp: OS Peking Damer Skiathlon
Marknad: Prispallsplacering
Spel: Ebba Andersson
Odds: 5,00
Bolag: Unibet
Spelstopp: 08.45

Allt gott,
Eder Wassberg