Wassbergs spel logga

Skiathlon Herrar

Underskattad regerande mästare!

När detta skrivs så är jag ute i riktigt god tid, det är nästan fyra veckor kvar till den stora olympiaden i Peking. Men när man bara får smaska på den största av karameller en gång var fjärde år så gäller det ju att låta den tumla runt i gomseglet så länge som möjligt. Dessutom vet ni bevandrade bettare att man inte kan studsa in i godisbutiken en kvart innan spelstopp och tro att det ska finnas värdefulla sockerbitar kvar att tillgå.

Längdskidorna på OS startar med damernas skiathlon på lördagen den 5:e februari och avrundas söndagen den 20:e februari med damernas tremil. Däremellan ska ytterligare tio olympiska mästare koras i den kinesiska snön. Samtliga race avgörs på morgonen och förmiddagen svensk tid. Sex av tio tävlingsdagar är helgdagar så man behöver inte säga upp sig från jobbet.

Såhär med en månad kvar till mästerskapet är det mesta positivt för både svensk del och för övriga nationers del. Att Linn Svahn missar hela säsongen är känt sedan länge och givetvis trist eftersom hon hade varit guldfavorit i såväl sprint som sprintstafett och ett möjligt ankare i stafetten. Den mest sympatiska av norskorna, Ingvild Flugstad Östberg, har tyvärr också tvingats avstå mästerskapet. Annars ska alla vara fit for fight, till och med Carl Halvdansson som sagt sig vara mer taggad än någonsin.

Under söndagsmorgonen är det dags för herrarna att begå premiär genom en tremil i skiathlon, först 15 kilometer i den klassiska stilen och därefter lika långt i den fria stilen. Just skiathlon är en tämligen ovanlig tävlingsform som i huvudsak körs på mästerskap, denna säsong har inget race körts på detta sätt med eliten på plats.

OS 2018
1. Krüger
2. Sundby
3. Holund
Vid senaste olympiaden blev det trippelt norsk på pallen. Simen Hegstad Krüger segrade med åtta sekunders marginal medan Sundby bräckte Holund i en inbördes spurtstrid. Ryssen Spitsov var därefter tre sekunder bakom. Av övriga storheter slutade Kläbo på tionde plats medan Bolshunov avstod. Uustiugov missade mästerskapet eftersom han var dopingavstängd.

VM 2021
1. Bolshunov
2. Krüger
3. Holund
Vid fjolårets mästerskap i tyska Oberstdorf ryckte en trio ifrån övriga och gjorde upp om pallplaceringarna. Trion i fronten återfanns inom 1,7 sekunders marginal. Bak till fjärdeplacerade Johannes Hösflot Kläbo var avståndet 20 sekunder. Uustiugov körde bara sprinten i VM eftersom han drabbats av en skada.

Kambikoncernen är ensam om att erbjuda spel på vinnare/plats i nuläget och med tanke på att dom är ute och cyklar så är det läge att profitera.
Kläbo 1,40/1,15
Bolshunov 4,00/1,40
Uustiugov 11,00/2,75
Krüger 21,00/4,00
Chervotkin 26,00/5,00
Golberg 26,00/5,00
Holund 34,00/8,00

Som synes ovan så finns två konstanter på dom senaste mästerskapens pallplatser. Krüger och Holund. Med tanke på hur starka dessa herrar varit denna säsong så ser jag ingen anledning till att deras chanser ska ha försämrats jämfört med tidigare säsonger. Uustiugov är ett wild card efter dopingavstängning och skada men han ska knappast vara rankad ovanför baggarna. Bolshunov har varit snäppet sämre än vanligt men kan givetvis aldrig räknas bort. Regerande världsmästaren är dock inte förtjänt av att stå i 1,40 som medaljör. Kläbos favoritskap är svårt att ifrågasätta sett till hur dominant kängurun var under Tour de Ski. Världens vassaste sprinter var den moraliske vinnaren på femmilen i Oberstdorf och behärskar numera samtliga tekniker och längder. Bosse ska vara favorit men han ska knappast ses som korad segrare på förhand. Är supersprintern med på upploppet vinner han, men chansen finns att högkapacitetsspecialisterna åter hakar av honom innan dess. Både vinnaroddsen och palloddsen på Krüger och Holund är oerhört lockande.

Lopp: OS Peking Herrar Skiathlon
Marknad: Prispallsplacering
Spel: Simen Hegstad Krüger
Odds: 4,00
Bolag: Unibet
Spelstopp: 08.00

Ska jag plocka ett geléhallon i denna intrikata tårta så blir det pallplatsen för regerande mästaren på denna distans. Men jag tar som sagt fyra spel här, samtliga hos Unibet.
Spel: Krüger vinnare, odds: 21,00
Spel: Holund topp 3, odds: 8,00
Spel: Holund vinnare, odds: 34,00

Allt gott,
Eder Wassberg