Wassbergs spel logga

Stafett Damer

Vi ska KNUSE dom!

När detta skrivs så är jag ute i riktigt god tid, det är nästan fyra veckor kvar till den stora olympiaden i Peking. Men när man bara får smaska på den största av karameller en gång var fjärde år så gäller det ju att låta den tumla runt i gomseglet så länge som möjligt. Dessutom vet ni bevandrade bettare att man inte kan studsa in i godisbutiken en kvart innan spelstopp och tro att det ska finnas värdefulla sockerbitar kvar att tillgå.

Längdskidorna på OS startar med damernas skiathlon på lördagen den 5:e februari och avrundas söndagen den 20:e februari med damernas tremil. Däremellan ska ytterligare tio olympiska mästare koras i den kinesiska snön. Samtliga race avgörs på morgonen och förmiddagen svensk tid. Sex av tio tävlingsdagar är helgdagar så man behöver inte säga upp sig från jobbet.

Såhär med en månad kvar till mästerskapet är det mesta positivt för både svensk del och för övriga nationers del. Att Linn Svahn missar hela säsongen är känt sedan länge och givetvis trist eftersom hon hade varit guldfavorit i såväl sprint som sprintstafett och ett möjligt ankare i stafetten. Den mest sympatiska av norskorna, Ingvild Flugstad Östberg, har tyvärr också tvingats avstå mästerskapet. Annars ska alla vara fit for fight, till och med Carl Halvdansson som sagt sig vara mer taggad än någonsin.

Under den andra av dom tre OS-helgerna är det stafetter som står på schemat. Damernas 4*5 kilometer går av stapeln på lögardagens morgonkvist. Som seden bjuder är dom första två streckorna klassiska medan dom två sista körs i den fria stilen.

Tyvärr har få förträngt hur det såg ut i stafetten förra året. Sverige vallade bort sig fullständigt och var kokade redan i inledningen av tävlingen. Vid första växlingen låg Svea Rike på sjätte plats, vid andra växlingen var det en och en halv minut från Kalla till Heidi Weng. Vallarna tog på sig det debaclet och lär vara lika revanschsugna som åkarna och resten av befolkningen. Bajsmackan slår inte ner två gånger på raken, vi utgår från att årets race avgörs på ett mer rättvist vis.

Under VM i Oberstdorf 2021 kunde Norge defilera hem guldpengen med nästan en halv minuts marginal till tvåan Ryssland. Även i OS 2018 var det baggarna som hissade segerflagg. 2014 vann Sverige. 2010 vann baggarna.

Om vi ser till senaste olympiaden så är det bara en av åtta åkare i Sverige/Norge som förväntas stå på stafettens startlinje.
Sträcka 1: Haag vs Flugan
Sträcka 2: Kalla vs Jacobsen
Sträcka 3: Ebba vs Haga
Sträcka 4: Stina vs Björgen
Ebba Andersson är gjuten i Sveriges lag. Haag och Stina är ute ur leken. Kalla platsar knappast längre.
Flugan, Jacobsen och Björgen är ute ur leken. Haga har en liten möjlighet att få köra, isåfall för att någon annan sabbar sin chans och inte för att hon själv tar den.

Mest troliga uppställningarna i OS 2022:
Sträcka 1: Ribom vs Tiril
Sträcka 2:  Frida vs Johaug
Sträcka 3: Ebba vs Fossesholm
Sträcka 4: Maja vs Weng

När Johaug fick däng av Stina i VM-stafetten 2019 avsade sig den norska stjärnan sistasträckan för all framtid. Fossesholm agerade ankare i denna vinters enda stafett och då fick hon spö i spurten av både Stepanova och Moa Olsson, med tanke på Fosses insats i Tour de Ski lär hon inte få förtroendet till nyckeluppdraget. Det mesta talar för att Heidi Weng kör Norges sista sträcka. Den vidriga individen som gjort sig känd för att ömsom krokodilgrina och ömsom håna Sverige. Hon ska förmodligen ställas mot någon av världens vassaste sprinters, antagligen beroende på vem som är vassast i just OS-sprinten som föregår stafetten, Maja Dahlqvist eller Jonna Sundling. Skulle Heidis brylling Tiril Udnes Weng göra en dunderinsats i den individuella sprinten så finns chansen att hon tar sista sträckan men i min bok ska hon också gälla som underhund mot svenskorna över 5 kilometer. Jag tror inte Norge kör ifrån Sverige innan sista sträckan, skulle Johaug skapa avstånd till Frida så ska Ebba käka tillbaka det i sin heads up mot Fossesholm.

Som ni noterat så inkluderar jag inte övriga nationer. Dels för att allt annat än en svorsk seger vore en skräll och dels för att oddset skiljer för lite mellan vinnare och inbördes segrare. Jag lirar hellre H2H än guldmedaljör.

Bet365 och Unibet är ensamma om att ha släppt odds till detta race. Uni har Sverige som favorit medan Bettan har baggarna som favs. Även utan hjärtat i handen så tycker jag att det korrekta är att favoritskapet ska färgas blågult.

Lopp: OS Peking Damer Stafett
Marknad: H2H
Spel: Sverige slår Norge
Odds: 2,20
Bolag: Bet365
Spelstopp: 08.30

Tänk att få se Heidi Wengs arroganta anlete mulas ner i en kinesisk snödriva samtidigt som Frida och Ebba dansar samba framför kameran. Medan vi tjänar pengar. Mer kan man inte önska sig av en förmiddag i februari.

Allt gott,
Eder Wassberg