Wassbergs spel logga

Stafett Herrar

Trenden är talande!

När detta skrivs så är jag ute i riktigt god tid, det är nästan fyra veckor kvar till den stora olympiaden i Peking. Men när man bara får smaska på den största av karameller en gång var fjärde år så gäller det ju att låta den tumla runt i gomseglet så länge som möjligt. Dessutom vet ni bevandrade bettare att man inte kan studsa in i godisbutiken en kvart innan spelstopp och tro att det ska finnas värdefulla sockerbitar kvar att tillgå.

Längdskidorna på OS startar med damernas skiathlon på lördagen den 5:e februari och avrundas söndagen den 20:e februari med damernas tremil. Däremellan ska ytterligare tio olympiska mästare koras i den kinesiska snön. Samtliga race avgörs på morgonen och förmiddagen svensk tid. Sex av tio tävlingsdagar är helgdagar så man behöver inte säga upp sig från jobbet.

Såhär med en månad kvar till mästerskapet är det mesta positivt för både svensk del och för övriga nationers del. Att Linn Svahn missar hela säsongen är känt sedan länge och givetvis trist eftersom hon hade varit guldfavorit i såväl sprint som sprintstafett och ett möjligt ankare i stafetten. Den mest sympatiska av norskorna, Ingvild Flugstad Östberg, har tyvärr också tvingats avstå mästerskapet. Annars ska alla vara fit for fight, till och med Carl Halvdansson som sagt sig vara mer taggad än någonsin.

Under den andra av OS tre söndagar står stafett för herrar på menyn. Som seden bjuder är det först två klassiska sträckor på 10 kilometer per skalle och därefter två milslånga sträckor i den fria stilen.
Norge är storfavoriter och därom finns ingenting att orda. 1,40 på baggarna som vinnare förefaller korrekt.
Ryssland är storfavoriter till silvermedaljen och därom finns inte heller mycket att säga. 3,00 på vinnarspelet är inget som lockar, än mindre 1,08 på pallplats.
Bronspengen är däremot up for grabs, något som både syns i startlistorna och i oddssättningen. Men vad gäller tredjeplatsen finns faktiskt en del att orda, åtminstone om vi ser till trenden i dom senaste mästerskapen.

OS 2018
1. Norge
2. Ryssland
3. Frankrike
Från pallen bak till fjärdeplacerade Finland var glappet över en minut.

VM 2019
1. Norge
2. Ryssland
3. Frankrike
Från pallen bak till fjärdeplacerade Finland var det knappt två sekunder.

VM 2021
1. Norge
2. Ryssland
3. Frankrike
Från pallen bak till fjärdeplacerade Sverige var det fyra sekunder.

Samma etta, samma tvåa och samma trea i tre raka mästerskap. Där kan vi tala om talande trend.
Naturlig följdfråga: Vad talar för ett trendbrott?
Svar: Ingenting.
Frankrike är inte sämre idag än under dom senaste åren. Snarare tvärtom med tanke på att U23-världsmästaren Hugo Lapalus tagit ytterligare kliv sedan han medverkade i medaljplocket på VM i Oberstdorf för ett år sedan. Sprintspecialisten Jouve har också vässat sin förmåga i distansrace. Jouve medverkade inte på VM i Oberstdorf men agerade ankare på VM i Seefeld 2019 och jag lutar åt att han får samma uppgift igen.
Troligt franskt stafettlag på OS i Peking:
1. Hugo Lapalus (samma som senast)
2. Maurice Manificat (samma som senast)
3. Clement Parisse (samma som senast)
4. Richard Jouve (samma som 2019, har visat mer i år än Jules Lapierre som körde sista sträckan senast)

Finland, Italien samt Sverige är främsta utmanare till bronspengen om vi ser till oddsen.
Svenskarna var närmast ifjol, därefter har blågul herråkning tagit ett steg bakåt. Våra enda tänkbara ess, William Poromaa och Jens Burman, har haft problem med skador och kommer knappast hota fransoserna mer än när Poromaa fick ge sig mot Lapierre i Oberstdorf.
Finnarnas senaste tre noteringar är fyra-fyra-sexa. Har någonting förbättrats på den blåvita fronten sedan tidigare? Nej. Man tänker inför varje stafett att Iivo Niskanen är en X-faktor som ska spränga fältet åt hellskotta så att övriga finnar kan glida in i mål på hans vågor men så ser det ej ut i verkligheten.
Italien? Dom har inte varit topp 6 någon av dom tre föregående mästerskapen. Pellegrino är sämre nu än tidigare. De Fabiani kom på plats 25 i Tour de Ski.
Övriga? Schweiz? Tyskland? Jag tycker Tyskland ser ut som en dark horse med ungtuppen Friedrich Moch som imponerade stort i både U23-VM och vinterns tour. Där har vi ett möjligt lir när topp 6-marknaden öppnas men att tyskarna ska trumfa fransoserna är långsökt.

Summa summarum så ser jag oddset på Frankrikes pallplacering som klart i överkant. 3,75 i skrivande stund bör pressas ner under 3-spärren.

Lopp: OS Peking Herrar Stafett
Marknad: Prispallsplacering
Spel: Frankrike
Odds: 3,75
Bolag: Unibet
Spelstopp: 08.00

Allt gott,
Eder Wassberg