Trillade du ned i värdefällan?

Du känner säkert igen situationen. Laget står i 1,98 och av någon obegriplig anledning är det bara streckat 39%. En gjuten spik, och du förundras över spelarkollektivets dumhet.

Förväntansfull slår du på en fulstream, men efter bara några minuter kan du konstatera att du kan titta i månen efter de 50% vinstchans som marknaden utlovade.Ditt lag är utspelat, ligger under med 0-2 i paus och din kupong är stendöd.
Du har fallit ned i en värdefälla.

Så vad är då en värdefälla?
En värdefälla talar vi om när spelvärdet bara är skenbart. Strecken är ju vad de är, så det som definierar fällan är att marknaden misslyckats med att oddssätta lagen korrekt.

Brann och Roma – misstänkta värdefällor?

Vem faller i den?
Det gör vi alla emellanåt. Men särskilt utsatta är förstås spelare som går hårt på spelvärde (som undertecknad) och inte gör egna analyser. Erfarna spelare som också är aktiva på oddsmarknaden har lite större framgång med att undvika fällan.

Hur känner man igen värdefällan?
Det finns vissa drag som ofta återkommer, t ex:

  • De är vanligare i mindre analyserade ligor. I Premier League ska det mycket till för att marknaden ska hamna helt fel. Av samma skäl är de också vanligare i damfotbollen, där jag sett flera exempel till och med i Champions League.
  • Inte sällan är värdefällan ett lag i form, eller åtminstone med väldigt goda resultat i de senaste matcherna. Människor, och därmed även oddsmarknaden, tenderar att tillmäta det som hänt nyligen större betydelse än vad det förtjänar.
  • Vanligare i början av säsongerna, innan marknaden har en komplett bild av lagens inbördes styrkor.
  • Kraftiga oddsrörelser. Odds rör sig snabbare än streck. Visst älskar vi streckspelare ”droppet”, men ibland skapar det bara en värdefälla.

 

Hur ska man hantera en misstänkt värdefälla?
Till att börja med får vi inte dra det så långt att vi börjar tänka att streckspelarna har rätt. Gör vi det har vi släppt blicken från spelvärdet, och då kan vi inte vinna på poolspel.

Samtidigt – det som ser för bra ut för att vara sant är oftast också det. I livet, såväl som i spel.
Om du anar ugglor i mossen kan du fundera på följande:

  • Kolla formen på bägge lagen. Speglar resultaten insatserna, eller handlar det mer om ”running good/running bad”?
  • Hur satt stängningsoddsen när lagen möttes senast? Hur satt de i matcher som lagen mött för någon månad sedan? Om det i grunden bättre laget stod lägre mot en bättre motståndare än den nu aktuella så talar det för att marknaden överreagerat på form.
  • Stäm av oddset mot en grundvärdering av trupperna. Det senare kan vara svårt, men kanske kan du fråga någon kunnig eller googla fram en värdering?

 

Du kommer fram till att det troligen är en värdefälla – vad göra?
Återigen är det viktigt att inte överreagera, till exempel genom att spika andra sidan.
Låt oss anta i det inledande exemplet att marknaden är fel ute med 32 punkter, och att korrekt odds alltså vore 2,30.
Då har de 43% vinstchans och strecket till 39% är fortfarande ett fynd. Om du spikar eller garderar är lite av en smaksak, och beror nog på vilka möjligheter resten av kupongen erbjuder.

Lite värre är det när underoddset sitter på en chansspik. Tänk t ex ett lag som står i 3,10 (32% antydd vinstchans) men bara är streckat 25%. Om vi nu tänker oss att laget egentligen borde stå i 3,60 så har det ju fortfarande spelvärde med 28% vinstchans och 25% streck.
Men nu kanske ditt system blir lite för brant om du jagar värdet till priset av 72% risk att bränna?

Som jag ser det bör matchen helas. Men spelar jag reducerat är jag absolut böjd åt att sätta lite extra tryck på det understreckade tecknet med ett färgvillkor. Det är fortfarande ett fint tecken, bara inte något jag vill stå och falla med.

Sedan var det bara en sak till – glöm inte att dra nytta av värdefällan på oddsmarknaden!
Om oddsen sitter 25 punkter fel i en match så är det ju fantastiskt EV.
Som nybörjare kan man möjligen känna att det är konstigt att spela ena sidan på oddset oc den andra sidan på tipset, men det är såklart fullt logiskt!

/Johan Kretz