Units

Vad är units och hur använder jag det?

När man vanligtvis pratar med personer redan insatta inom sports betting eller betting generellt kommer ett ord, units, upp frekvent. På svenska blir det kort och gott översatt till “enhet”. Units är ett mått på hur mycket som ska satsas på ett spelobjekt. Låt oss förklara:

När polaren berättar om att det spelats 500 kronor på att Manchester United ska besegra Real Madrid ikväll så säger det egentligen ingenting mer än att 500 kronor är placerat på ett vad. För en enskild person kanske 500 kronor är extremt mycket pengar medan någon annan ser det som en liten del av sin vanliga kassa. Med andra ord, summan säger ingenting vad gäller det spelteoretiska mer än att här finns 500 kronor investerat.

Om kompisen istället sagt att han eller hon placerat 5 av 10 units på att United ska besegra Real hade vi snabbt kunnat se att detta är ett medelspel. Att som i detta fall 5 units motsvarar 500 kronor spelar egentligen ingen roll. För någon annan kanske 5 enheter motsvarar 50 kronor eller 5000 kr. Storleken på din bankrulle påverkar alltså vad en unit motsvarar.

Precis som nämnt i tidigare kapitel (Bankroll Management) är det av vikt att Unit-sizen faller innanför ramarna av hur mycket du som spelare ska betta av din bank rulle. Ett bra exempel och en ganska enkel unitskala är 1-5 där 1 motsvarar drygt en procent av din spelkassa medan 5 motsvarar drygt fem procent.

Units

Låt säga att din bankrulle motsvarar drygt 5000 kronor och du väljer att spela med en skala om 1-5 units.

1/5 bör då motsvara 50 kronor
2/5 bör då motsvara 100 kronor osv.

Hur du sedan värderar dina spel bör anpassas efter värde. Låt säga att oddset på just Manchester United på den sida som du spelar står i 4.00 pengarna medan andra betting bolag erbjuder snittoddset 3.30. Här finns det nu helt klart läge att höja din unit-size något då detta anses som ett överodds. Får du istället 3.10 i odds på spelsidan du använder är det kanske dags att omvärdera spelet något och istället sänka sin nivå av units eftersom oddset inte är riktigt lika tilltalande. (Mer om detta i kapitlet –  Hur vet jag att det är ett bra odds?)

Sammanfattning

  • Units är den vanligaste termen när det kommer till nivå av pengar att investera på ett spelobjekt.
  • Units ska falla in och anpassas efter just din bankrulle med en motsvarande skala. Exempelvis 1-5 där 2-3 generellt är allra vanligast och motsvarar en viss procent av din spelkassa.
  • Units är bra att använda både för sin egen och för andras skull. Med detta system blir det därför plättlätt att ta del av spelexperter och veta vad de menar när värderingen är låt säga 3 av 5 av ett spel.

Att bokföra sina spel med hjälp av units i så kallade spreadsheets (se mer om detta i kapitel Spreadsheet – Håll koll på din statistik) är det allra vanligaste och enklaste.

Chatta