NHL 2021 artikelserie Sixten

NHL 2021 – East Division

Inför NHL-säsongen 2021: East Division

Halloj,

Tiden är kommen för oss att ta itu med den sista divisionen inför nästa veckas NHL-start. Som ni alla vet vid det här laget smäller det den 13 januari lokal tid. Och i East Division hittar vi några intressanta spel inför vad som komma skall. 

Fyra av åtta lag går till Stanley Cup-slutspelet som börjar i maj och på förhand känns det relativt enkelt att pricka in Boston, Philadelphia, Washington och Pittsburgh. Men. Det finns alltid ett “men.”

I Washington Capitals var tanken att Henrik Lundqvist skulle komma in och avlasta det talangfulla framtidsnamnet Ilya Samsonov i mål. Nu heter Samsonovs kollega, i alla fall för tillfället, Pheonix Copley. Copley är inte Henrik Lundqvist på något plan och även om Samsonov är en kapabel målvakt är backup-planen skjuten i bitar och jag skulle inte bli förvånad om lagledningen söker med ljus och lykta efter ytterligare en veteran, men pengar kan bli ett problem. För när laget får placera Michal Kempny och Lundqvist på skadereserven – på säsongens första officiella dag –  är deras löneutrymme exakt noll dollar.

Men får Samsonov vara hel sätter det ju allt i en annan dager. Tar man den risken? Kombinerat har Samsonov och Copley 55 grundseriematcher i NHL på CV’t. Annars ser Capitals intressanta ut, inte minst med veteranen Zdeno Chara i truppen. Chara tror jag kan bli en darkhorse och jag undrar om han inte är en toppfyra-back när säsongen är över. Den som tvivlar på Capitals målvakter kanske kan vara intresserad av att spela på att laget bommar slutspel. Det finns till 2,30 hos Coolbet. Jag skulle dock avvakta, jag tror nämligen inte att Caps är klara med lagbygget. 

Boston brukar kunna behålla sin kärna över tid och till det stora hela är det så även inför den här säsongen. Men inte i försvaret: Borta är Torey Krug (St Louis) och Chara och även om Charlie McAvoy är kvar, precis som Matt Grzelcyk ocb Brandon Carlo är det något som saknas. John Moore är inte Torey Krug, precis. Men med det sagt borde inte Bruins slutspelsplats vara i farozonen. Mycket hänger dock på att den stundtals skadedrabbade Patrice Bergeron får vara hel.

Annars det centrala, bokstavligen talat, i spelet gå i lås är jag rädd. Men David Pastrnak, som för den invigde svenska hockeyföljaren gjorde ett bejublat inhopp hos C More tidigare under hösten, är David Pastrnak. Boston har en tendens att hitta sitt spel ganska fort och de har en tendens att spela in nya spelare på ett bra sätt. Funkar det lika bra när Chara och Krug inte är där? Att de ska vinna divisionen står i 3,50 Betsson. Jag avstår spel. Pastrnak att vinna skytteligan finns till omkring 15,00 gånger smeten hos Betsson. Kittlande.

Däremot känns Philadelphia Flyers intressanta på den marknaden. Laget är i princip intakt från förra året och då såg man stundtals riktigt bra ut. Dessutom har de unga herrarna fått lite mer luft under vingarna vilket torde ge lite bättre utväxling. Man kan absolut utkräva bättre säsonger av Claude Giroux och Jakub Voracek även om de stod för ungefär godkända insatser och att Giroux bör stå för minst en pinne per match känns inte mer än rimligt i mina ögon.

I mål finns intressante Carter Hart och rutinerade Brian Elliott. Backen Erik Gustafsson har anslutit och hans spel kommer att ge en dimension till, inte minst i powerplay. Flyers att vinna divisionen till 4,75 hos Coolbet. Taget.

“Spela aldrig mot Sidney Crosby.” Det är en gammal sanning. Men är det dags att begrava den? Pittsburgh, Crosby och Malkin till trots, känns lite svårplacerade den här säsongen. De imponerade inte mot New York Islanders i slutspelet och har visserligen gjort en stor addition by subtraction när de släppte Jack Johnson – som av någon outgrundlig anledning hamnade i New York Rangers. Framåt har de fem namn som gör allt väldigt kittlande; Crosby, Malkin, Jason Zucker, Kasper Kapanen och Jake Guentzel. De fem allena borde kunna släpa Pens till ytterligare ett slutspel.

Tristan Jarry ser ut att ta förstespaden och Casey DeSmith bör vara en fullgod backup. Bolagen ser Pens som ett givet slutspelslag (1,40 på att de når dit). Och visst bör de väl kunna lösa det men likt Capitals känns de inte helt bombsäkra, än. GM Jim Rutherford har gjort några imponerande trejder genom åren. Men att ersätta Jack Johnson med Michael Matheson? Nja, va? Om en av “de stora” i divisionen faller kan jag se Pens vara det laget. Jag kan få äta upp de orden, dock.
“Spela aldrig mot Sidney Crosby.” Den som känner sig manad på detta kamikaze-uppdrag (med visst fog) kan klicka “Pens att missa slutspel” till fina 2,95 hos Coolbet.

Om en ska missa så ska en annan dit och ord kan inte beskriva hur glad jag (och troligen Timman) skulle vara om Buffalo Sabres var det laget. Jack Eichel, Jeff Skinner, Taylor Hall. Det är en offensiv trio som kittlar de flesta hockeynerver. Men kan Rasmus Dahlin, Colin Miller (som nån gång borde få ihop spelet igen) och gänger i försvaret lösa biffen? 

Ett lag som går till slutspel som en överraskning spelar ofta, men inte alltid över sin förmåga. New York Islanders skulle kunna vara det laget. Men jag kikar mer åt Manhattan. Rangers.
De har två bra målvakter i Aleksandar Georgiev och Igor Shestyorkin, ett rörligt och intressant försvar med Tony DeAngelo, Jacob Trouba och hyperintressante Adam Fox. Jack Johnsons minuter kan man kontrollera.

Offensiven? Håhåjaja: Artemi Panarin, Chris Kreider, Mika Zibanejad, Kaapo Kakko, Alexis Lafreniere. 2,25 på slutspelsplats hos Coolbet. Den testar jag. Rangers har dessutom de två favoriterna till Calder Trophy, priset som årets rookie. Alexis Lafreniere finns till 3,00 gånger pengarna men jag är fundersam på var han spelar. Han går till vänster och lär börja bakom Kreider och även Panarin, vilket kan göra att han – om han inte spelas på fel kant – inleder i tredjekedjan. Igor Shestyorkin lär däremot vakta kassen under merparten av säsongen. 5,00 gånger pengarna? Varför inte?

Nu, mina vänner, är det inte långt kvar.

Här kan du läsa artiklarna om respektive division

Läs om Central Division – Med speltips

Läs om North Division – Med speltips

Läs om West Division – Med speltips

Förutsättningarna inför NHL 2021

Chatta