I min förra krönika berättade jag om hur du kan bygga sundare system genom att använda dig av informationen från den röda och den gröna skylten.
Nu måste vi tala om den gula skylten, och varför den riskerar att lura dig till månen. Man kan säga att det är en skylt som borde förses med varningsskylt.Jag kan ju inte med säkerhet veta hur Stugans spelare tänker kring ”Beräknad medelutbildning” men jag gissar att många, åtminstone på ett intuitivt plan, uppfattar den som något slags indikation på vad de kan förvänta sig att vinna vid 13 rätt.
Men ack vad de bedrar sig i så fall.
Det programvaran gör är att summera de beräknade utdelningarna för samtliga rader i systemet och sedan dela med antalet rader. Hur extremt missledande det medeltalet är tänker jag visa genom ett enkelt exempel. Låt oss anta att vi överväger att spela följande 12-raderssystem på Topptipset:
Men vi har glömt en avgörande detalj: de 12 raderna har helt olika utsikter att bli vår vinnande rad. Vi får komplettera tabellen:
- Varannan gång vi sätter 8 vinner vi bara 105 kr.
- ”Medelutdelningen” når vi bara upp till ungefär var 20:e gång.
- Trots att två av våra 12 rader ger 16 099 så kan vi räkna med att behöva få 13 rätt nästan 100 gånger innan vi kammar hem den vinsten!
Vad vi egentligen kan förvänta oss vid 8 rätt är i stället detta:
Vi har sålunda 0,935% chans att vinna 1 134 kr vilket innebär att vi kan förvänta oss 10,60 kr tillbaka på vår insats. Eftersom vi satsar 12 kronor går vi med andra ord back! Så om ingen kan förklara för mig vad nyttan med den gula skylten är så rekommenderar jag er att helt bortse från den.
Veckan som gick
Senast berättade jag om hur jag var ett övertidsmål från att sätta 13 för minst en halv miljon på ett litet privat system. Sedan dess har jag fortsatt att komma äckligt nära utan att riktigt få till det.
I lördags blev det en 12:a och en 11:a på de två bolagsspelen. På 249-kronorsbolaget var det en sen (nåja, 79:e minuten) kvittering från Huddersfield som skiljde oss från en totalvinst på någonstans kring 800 000 kr. Vi behövde Coventry eller Watford, och den senare matchen var död i det läget.
En tröstpeng om 38 650 kr blev det i alla fall för 12:an. Mest nöjd är jag nog med att jag gjorde en sen ändring och spikade Cardiff efter sent oddsdrop. Kändes härligt att se det stå 0-2 redan i 40:e minuten.
I söndagens EU-omgång nöjde jag mig med ett bolag (199 kr). Det såg väldigt lovande ut efter att min chansspik, Varberg, avgjort i 90:e minuten mot Östersund. Den såg vågad ut och från början hade jag planerat X2, men med tanke på att Östersund var kupongens sämsta tecken sett till vinstchans vs streck och i vilket fall skulle bort var steget inte jättelångt till spiken.
Att Atalanta tappade poäng efter ett tidigt rött kort och att även mitt älskade Blåvitt fick nöja sig med oavgjort gjorde inte läget sämre. Därefter var det dock inte mycket som gick rätt. Eländet började med att Villareal till slut punkterade Getafe och fortsatte med att Ronaldo slog Udinese efter underläge 1-0 med 10 min kvar.
13-chansen fanns visserligen fortfarande teoretiskt, men vägen blev absurt smal: vi behövde Spurs, Roma, Lyon och – som om inte det räckte – ett skrällkryss i Valencia-Barcelona. Det gick såklart inte.
Veckan som kommer
Jag har verkligen sprungit bra när det gäller spikvalen senaste veckan och då är det extra surt att inte få utväxling. Men det är en fråga om mindset, och i stället för att känna mig bitter över missade chanser kan jag välja att se det som att jag ska spela rushen.
Så på´t igen – på onsdag är det JP på EU!