Stugans bästa nybörjartips för PLO

Ett vanligt misstag som Texasspelare gör när de går över till PLO är att övervärdera sina starthänder. Det är väldigt lätt att bli lite väl optimistisk när man helt plötsligt får fyra hålkort istället för två. Man ser möjligheter till allt, men man kanske glömmer att motståndarna också har fyra hålkort. Detta gör att du måste vara selektiv med valet av starthänder i PLO precis som i Texas.

En enkel sak att tänka på är alla fyra korten ska jobba tillsammans. En hand som AK78 med kungen och sjuan i samma färg kanske ser bra ut för en Texasspelare. Men det är en väldigt “spretig” hand, där AK jobbar för sig och 78 för sig. När handen dessutom bara är “suitad” till kungen så sjunker handens värde ännu mer. Det man är ute efter i PLO är händer där du drar till nötterna, den bästa möjliga handen. En hand som KQJT är tex en mycket bättre hand. Nästa sak som många gör är att övervärdera låga par. I Texas kan man väldigt framgångsrikt se floppen med alla låga par i hopp om att floppa en triss, eller ett set som det också kallas. Det är en bra strategi att billigt se en flopp med ett lågt par och sen kunna få bra betalt mot någon som har ett högre par eller kanske ett tvåpar. I PLO däremot så är risken mycket högre att någon floppat ett högre set om du träffar en fyra på floppen med 44 på handen tex. För att ytterligare göra det svårare att motivera så står en triss på river mycket oftare i Texas än i PLO där det är vanligare med både stegar och färger. Går vi sen över till lite högre par, TT-KK så är det lite samma sak här. Om du är en van Texasspelare så skulle det inte ens falla dig tanken att lägga KK före floppen. Men i PLO är det ganska vanligt att du är uppe mot någon som har AA. Det ska tilläggas att du inte ligger lika långt efter med tex KKJ9 mot AA75 som du gör med KK mot AA i Texas, men du ligger ändå efter. Det här gör att man ska försöka hålla sig ifrån att bli för “par-glad” i PLO. Om du väljer att se en flopp med JJ tex så försök att se till att dina 2 andra kort är med och deltar, det vill säga är connectade med knektarna. Till exempel JJ97 eller JJT8. Det är en enormt stor skillnad på en hand som JJT9 med två färger jämfört med JJ25 utan någon chans att få färg.

Stugans bästa nybörjartips för PLO

Ett sista tips när det kommer till cash game är att alltid välja pott som storleken på din höjning. Dels vill du inte ge dina motståndare för bra odds att försvara sin big blind, men du vill dessutom bygga pottens storlek med de händer du väljer att spela. Dessutom så är rejken rätt så hög på lägre nivåer, vilket innebär att du inte vill spela massor små potter där rejken har en stor effekt. Dessutom innebär vunna blinds en winrate på 150bb/100 för er som förstår er på det uttrycket.

I turneringar är det mer normalt att spela likt det görs i hold’em-världen och raisa någonstans runt 2,5 gånger big blind i de flesta fallen.