Texas Holdem: Flopp - Turn - River (Postflop)

Flop

Efter första satsningsrundan så är det dags för floppen. Dealern “bränner” det kort som ligger på toppen av leken, för att undvika fusk genom att någon skulle kunna se på baksidan vilket kort det är, om det skulle vara märkt. Därefter lägger dealern upp 3 öppna kort mitt på bordet, det är dessa som är floppen. Det är kort som alla spelare gemensamt får använda. När floppen ligger på bordet så bildar de 3 korten på floppen tillsammans med dina 2 hålkort din pokerhand.

Efter att dealern lagt upp floppen börjar den andra satsningsrundan. From floppen så börjar alla satsningsrundor direkt till vänster om dealerknappen. Det är just därför det är så bra att sitta på “knappen”, då du får agera sist varje gång, vilket är en enorm fördel!

Utöver de 3 valen vi hade före floppen så uppkommer nu ytterligare ett alternativ, att checka. När du checkar så skickar du vidare till nästa spelare utan att varken satsa eller lägga dig. Detta kan du bara göra när det inte finns några pengar att syna och det är din tur att agera. Om alla spelare skulle checka på floppen så blir det dags för tredje satsningsrundan och “the turn”.

Turn

The Turn, eller turnen som det kallas på svenska, är ett gemensamt fjärde kort som läggs upp bredvid de 3 som låg på bordet på floppen. Turnen utspelas på samma sätt som floppen. Skillnaden nu är att du sammanlagt har 6 kort att välja ifrån, dvs att ett måste bort. Just i Texas Holdem så kan det vara vilket kort som helst. Om det ligger tex 4567 i olika färger på brädan och du har en Kung och en 8a i handen så blir din hand helt enkelt 45678, dvs en stege, och din kung används inte längre.

River

Efter turnen så kommer rivern. Ett sista kort som utgör den slutgiltiga brädan med 5 kort. Det är av dessa 5 kort, och dina 2 hålkort, som du kommer att formera den bästa pokerhanden som är möjlig. I Texas Holdem kan du välja att spela två, ett eller tom noll av dina hålkort. Om det ligger en Royal flush på brädan så använder alla spelare automatiskt dessa 5 kort och kommer att dela på pengarna som finns i potten.

Satsningsrundan på river går till som tidigare på flopp och turn. Skillnaden här är att när alla kvarvarande spelare checkat eller betalat samma summa på river så är det dags för “showdown”. Showdown är helt enkelt när det är dags att visa sina kort. Den spelare som med sina hålkort (eller ett av dom) har den bästa pokerhanden vinner potten. Skulle två spelare ha samma hand, tex att två spelare har 78 i olika färger och på brädan ligger det 23456 i olika färger, då delar de två spelarna på potten.