Spelstilar i poker

Det finns givetvis en hel uppsjö av olika spelstilar och sätt att spela poker på. Vi väljer att gå igenom mest vanligt förekommande spelstilarna och fördjupar oss lite i dessa.

  1. Loose-aggressive (LAG)
  2. Tight-aggressive (TAG)
  3. Loose-passive (LP)
  4. Tight-passive (TP)

Självklart är det så att en TAG-spelare inte alltid kommer att spela just TAG, utan blanda upp sitt spel. I poker är det bra att kunna växla tempo beroende på situation, motståndare, stackdjup och en mängd andra faktorer. Men vi börjar gå igenom vad som utmärker dessa spelartyper.

Loose-aggressive-Lasse

Anfall är bästa försvar brukar man ju säga och det har Lasse tagit fasta på. Lasse spelar många fler händer än vad som rekommenderas, han är aktiv, höjer och slår om, bluffar och spelar helt enkelt vild poker. När Lasse kommer till bordet är det med lite skräckblandad förtjusning, man vet att det kan bli en bra dag för plånboken, men det är också dags att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig redo för en åktur! Med Lasse på bordet blir det sällan en lugn stund och om Lasse har en bra kväll där kortet faller hans väg kan det bli dyrt. Men de kvällar korten inte riktigt är med honom så lär det kosta honom dyrt.

Ofta kan man tänka att när man möter någon som Lasse så vill man själv börja spela fler och fler händer och stå upp mot kaptenen som kör över bordet. Det är sällan det lönar sig. Om du vanligtvis inte är van att spela LAG så har Lasse redan där ett övertag. Det man istället bör göra är att spela tightare än vanligt och på så sätt se till att ha en riktigt bra hand när det åker in mycket marker i mitten. Lasse lägger sällan märke till vilka som är tighta vid bordet och kommer ofta betala av dig trots att han inte borde, eller försöka bluffa dig i fel läge!

Tight-aggressive-Tina

När Tina kommer till bordet så blir de övriga spelarna inte så rädda som de borde bli. Tina spelar delvis som Lasse gör, dvs att hon är aggressiv och tar kommando i potterna, men med den stora skillnaden att hon inte gör det hela tiden utan väntar på rätt lägen och händer. Tina ser till att ha en bra hand från start när hon väljer att trycka på gasen. Hon väntar in rätt läge och sätter sedan press på sina motståndare och ger sig på de som hon tycker är svagare. Samtidigt är hon inte rädd för att gå upp mot Lasse, men hon ser till att vara redo när hon gör det.

Det spelstilen som Tina har är den mest gångbara och den som flest borde ta efter. Tina är också mer mångsidig än Lasse. Lasse har oftast bara en växel, medan Tina kan växla upp och ner beroende på motstånd och situation, se upp!

Loose-passive-Lena

Lena är en spelare som ser mycket floppar och kommer till många showdowns utan att vara den som tar kommando i potterna. Lena synar gärna när det är billigt och om någon höjer så är det inte sällan hon fortsätter att syna, och hoppas. För Lena lever lite på hoppet, att den där hålstegen ska sitta, eller att det där bottenparet ska bli tvåpar.

Men när det väl blir så att Lena hittar sin hand så får hon sällan tillräckligt betalt, just för att hon är för passiv. Det här är ingen spelstil att rekommendera och spelare som Lena ser man gärna vid sitt bord!

Erfarenhet

Ju mer du spelar desto snabbare vänjer du dig vid de olika situationerna som dyker upp och kan memorera hur stor procent du har i olika situationer. Majoriteten av alla pokerspelare vet tex att man floppar ett set (när du inleder handen med ett par och sen träffar triss på floppen) ungefär 12% av gångerna, eller ca 1 på 8,5. Så om du inleder handen med ett par 9 gånger en kväll utan att floppa triss så har träffar något mindre än du borde just den kvällen. Här kommer en sammanställning på lite situationer som kan vara bra, och kul, att lägga på minnet!

Tight-passive-Tomas

När Tomas kommer till bordet är det knappt någon som reagerar. Ibland kan det gå en halvtimme vid bordet utan att någon ens märkt att Tomas har satt sig ner. Tomas är likt sin kollega Tina selektiv med sina starthänder, oftast För selektiv. Och till skillnad från Tina så sätter Tomas aldrig press på sina motståndare utan synar gärna och “hoppas att det håller hela vägen”.

Det är sällan några större problem att spela mot Tomas, man får se upp när han synat ibland, men det behöver sällan bli särskilt dyrt då Tomas är dålig på att ta betalt. Det här är givetvis inte heller någon spelstil att rekommendera. Visst, att vara tight är nästan alltid rätt väg att gå, men du måste se till att göra det jobbigt för dina motståndare ibland också. Sätt lite press, höj lite, bluffa någon gång, bli mer som Tina helt enkelt!

Erfarenhet

Ju mer du spelar desto snabbare vänjer du dig vid de olika situationerna som dyker upp och kan memorera hur stor procent du har i olika situationer. Majoriteten av alla pokerspelare vet tex att man floppar ett set (när du inleder handen med ett par och sen träffar triss på floppen) ungefär 12% av gångerna, eller ca 1 på 8,5. Så om du inleder handen med ett par 9 gånger en kväll utan att floppa triss så har träffar något mindre än du borde just den kvällen. Här kommer en sammanställning på lite situationer som kan vara bra, och kul, att lägga på minnet!

Sammanfattning av spelstilar

Utöver det här finns det givetvis andra spelstilar och varianter på de vi nyss tagit upp. Men i grunden så passar de här spelstilarna in på de absolut flesta pokerspelarna. Tina är den du borde kolla mest på och försöka efterlikna.

Men i situationer där du hamnar med 7 stycken Tomas på bordet så kan det vara bra att spela lite mer som Lasse och gasa lite. Det är helt enkelt väldigt beroende av situationen åt vilket håll man ska luta. Men i grunden är TAG den spelstil som rekommenderas av de flesta. När du tänker på de spelare du haft svårt/lätt emot vid borden så kan du nog lätt placera in dessa spelare i någon av dessa kategorier. Visst, det har nog varit jobbigt att spela mot Lasse, men visst har du också vunnit en del mot honom? Samtidigt som det kanske inte känns lika jobbigt att spela mot Tina, men visst är det oftast hon som lämnar bordet med mest pengar när du tänker efter?

Chatta