Game Selection/Table Selection

Lyssna nog nu för det här är ett tips som är så logiskt som det kan bli, men ändå väldigt svårt att utföra i praktiken. Ofta kommer det där förbannade egot in i bilden, eller den lite skeva självbilden över att vi kanske är lite bättre än vad vi faktiskt är. Det vi pratar om är game selection. En extremt underskattad del i pokern. Vi ska berätta vad vi menar.

Poker handlar givetvis om att ha kul och utmana sig själv och andra. Många har dessutom drivkraften att bli bättre och klättra i nivå och måste då givetvis spela i tuffare games för att utvecklas. Men i slutändan är målet med poker att vinna så mycket pengar som möjligt för de flesta inblandade.

Hur gör man det då? Jo, genom att spela mot sämre spelare. Är du sjätte bäst i världen och ständigt stångas mot de fem  spelarna som är bättre än dig, så spelar det ingen roll hur fin poker du spelar. Du kan ha en fruktansvärt bra strategi, men du kommer ändå förlora i slutändan. Det är alltså taktiken som tar kål på oss i det här fallet. En bättre taktik för den här spelaren är att istället försöka spela mot de som är lite sämre eller rent av mycket sämre (nöjesspelare). Då skulle swingsen bli mycket mindre och winraten gå upp drastiskt. För att illustrera lite vad vi menar så visar vi ett exempel från MTT världen.

Exempel:

Ett exempel jag gillar att använda är MTT´s. Låt oss säga att du är en ganska duktig turneringsspelare som spelar i snitt 100$ inköp. Du har lite tufft att slå turneringarna, men är fast besluten att det ska funka! Du har ju trots allt 9% avkastning nu även fast du haft otroligt mycket otur. Som vi alla vet så är det otroliga swings i turneringar och 9% ROI innebär att du kommer backa över en fjärdedel av gångerna om du spelar 5000 turneringar fast att det EV säger +48 000$.

Väljer du istället att spela de smaskigaste turneringarna med ett snitt inköp på 50$ där du har 40%, är det i princip ingen chans att du går back över den tidsperioden och har ett uppskattat EV på 110 000$

Som ni ser innebär en låg winrate stora svängningar och hög sannolikhet att det blir månader av torka. Kanske går det till och med så långt att du tröttnar på poker eller måste sluta som professionell pokerspelare.

Rejken

En annan aspekt att ha i åtanke är rejken. Att spela i en miljö där rejken är väldigt hög äter mycket på dina vinster (win rate). Så se därför till att du hittar turneringar och cash games med respektabel rejk. Givetvis är det en balansgång mellan hur bra eller dåligt motståndet är och hur hög/låg rejken är. Det är en avvägning du som spelare får göra.

Storleken på turneringar

En sista grej vi vill att ni ska tänka på när ni väljer turneringar är storleken på fältet, alltså deltagarantalet. Spelar du turneringar med tusentals deltagare kommer du sällan att vinna. Det betyder att det kommer gå långa perioder mellan de gånger du får smaka på segerns sötma, spela finalbord och framförallt ta del av förstapriset som ofta motsvarar mellan 10 och 20 procent av hela prispotten. Vi förstår att det är lockande med stora prispotter och häftiga första pris, men gör dig själv en tjänst här och mixa upp det lite. Spela även turneringar som har ett par hundra deltagare, så får du dessutom viktig finalbordsträning, som kommer vara till stor nytta den gången du sitter på dina drömmars finalbord. Vill du läsa mer om varians i poker, så läs avsnittet om “Varians i Poker”

Tips:

  1. En bra taktik är viktigare än en bra strategi. Även om strategi är väldigt viktig.
  2. Leta alltid efter bra games. Spelar du cash game på 2 bord, kolla lobbyn ifall det dyker upp ett bättre och byt till det.
  3. Har du möjlighet att spela på den tiden på dygnet som har bäst spel. GÖR DET!
  4. Hög snittpott eller hög spelare per flopp % är ofta en indikation på ett bra cash game bord.
  5. Glöm inte att rejken har en stor effekt på din win rate, så ta med den i beräknigarna när du väljer turnering eller cash game.
  6. Spela mindre fält i turneringar. Fler finalbord, fler vinster, mindre swings