Livepoker - Allt du behöver veta

Livepoker

Vi tänkte att livepoker kunde få sitt eget kapitel och vi ska ge lite snabba tips på vad som kan vara bra att tänka på när man spelar live första gångerna. För många så finns det inte något livespel i närheten där man bor och det är mycket enklare att sätta sig att spela online. Visst, många har suttit vid köksbordet hemma och spelat med polarna, men steget till ett kasino eller en klubb kan vara lite skrämmande.

Vid det här laget så utgår vi ifrån att du kan reglerna och vet hur spelet går till, men det är lite saker man bör tänka på vid ett livepokerbord som sker automatiskt online. Det uppenbara är ju att man själv måste lägga in mörkar och eventuellt ante, vilket är något som Många har lite svårt med. Och här kommer vi väl in på det absolut viktigaste – Var uppmärksam! Oavsett vad det gäller vid pokerbordet så kommer du att ha stor nytta i ditt spel när du är fokuserad på vad som händer och vad dina motspelare gör vid bordet.

Om du börjar med att hålla koll på vad som pågår i händer som spelas även när du inte är med så kan du plocka upp mycket nödvändig information. Du kommer att få se showdowns, folk som vill visa när de bluffar, hur någon ser ut när den bluffar och mycket mer. Så om du ser till att vara uppmärksam och försöka plocka upp så mycket information som du kan så är mycket vunnet! Här har du inte tillgång till någon statistikprogram eller HUDs, så all information du plockar upp kan vara direkt nödvändig.

Nästa sak att tänka på är att vara tydlig. När du spelar online så finns det inget som kan missuppfattas, om du trycker på knappen för raise så raisar du, inte svårare än så. Egentligen är inte inte svårare än så live heller, men det gäller att vara tydlig när du gör det.

Ett vanligt begrepp som finns är String bet. Ett string bet är något som är väldigt vanligt förekommande i filmens värld. Där hör man ofta “jag synar dina 500… och höjer med 1000”. Om du skulle säga det vid ett pokerbord så synar du 500 och du har förbrukat din chans att höja den gatan.

På samma sätt fungerar det med markerna du har framför dig. Om du lägger in 500 marker och sen går tillbaka till din stack för att gräva fram 1000 till så har du redan synat. Dessa regler är till för att göra det så enkelt som möjligt och för att man inte ska kunna spela på sin motståndares reaktioner när man säger syn, eller lägger in 500 marker.

Så det viktiga här är att vara tydlig i det du gör. Om du ska höja till 1500 i det här fallet, så säg “jag höjer till 1500”, eller om du inte vill prata så lägger du in alla 1500 marker på en gång, då blir det inga missförstånd.

Sen vid de flesta pokerborden live så finns det en dealer som sköter utdelning av korten, men personen i dealer-stolen är där för att hjälpa Er spelare med mycket mer. Så varje gång du känner dig osäker på något så kan man fråga dealern, hur mycket kostar det att syna?

Hur mycket marker har min motståndare kvar? I de fall du spelar Pot Limit i någon form så kan du alltid fråga dealern hur mycket det ligger i potten, eller hur mycket ett pottbet blir. Vid ett No Limit-bord så får inte dealern svara på hur mycket som ligger i potten utan det är upp till var och en att hålla reda på det. Du kan däremot fråga dealern att sprida ut potten lite så att du ser markerna bättre och kan räkna själv.

Ett tips här kan vara att börja räkna på det här själv direkt när handen börjar. Dels så gör det så att du per automatik håller koll på vad som pågår i en hand, och dels så hjälper det dig att veta exakt hur mycket som ligger i potten. Det är många som spelar live som har dålig koll på det, så om du lägger ner lite tid på det i varje hand så kommer det att gynna dig i slutändan. Och när du väl börjat så kommer det att sitta efter några sittningar och sen gör du det utan att ens tänka på det!

Tips & Tells

En annan sak som ofta dyker upp i filmer är tells i all möjliga former. När du spelar onlinepoker kan du använda dig av timing-tells mot vissa spelare, som kanske alltid bettar snabbt när dom har bra tex. När det kommer till livespel finns det en uppsjö information att ta till vara på. Om din motspelare dricker några klunkar vatten mitt i en pott, om han eller hon hostar, petar sig på näsan, harklar sig, börjar skruva sig i stolen, börjar prata om någonting och oändligt mycket mer.

Här har du din chans att plocka upp ovärderlig information om dina motståndare om du ser till att vara uppmärksam även i de händer du inte spelar. Många livespelare har en tendens att gärna visa upp bluffar eller andra händer av olika anledningar så se till att suga in all information du kan!

Samtidigt så är det ju så att om du är ny med livepoker så kommer du själv, med största sannolikhet, ha svårt att hålla nerverna i styr när du spelar. Din puls kommer att skena när du bluffar, eller när du har en stark hand. Du blir skakig i fingrarna och får svårt att kontrollera marker eller dina kort. Det är fullt naturligt till en början och det krävs erfarenhet för att helt kunna kontrollera sig, men det blir enklare med tiden.

Samtidigt så finns det spelare som spelat live hela sina liv och inte riktigt kan hålla pulsen eller fingrarna i schack när dom river av en stor bluff!

Det viktiga här är att ta allt med måtta. Om allt skriker att din motståndare har nötterna samtidigt som han kliar sig på näsan samtidigt precis som han gjorde när han bluffade nyss så kanske du inte ska syna ändå. Men om det däremot är en situation där du inte kan bestämma dig riktigt och du känner att det är 50-50, då kanske det där näskliandet väger över till en syn. Så om du van med att spela onlinepoker med ovan med livepoker så kanske du ska ta 30 sekunder extra att studera din motståndare. Ser han eller hon nervös ut? Självsäker? Obrydd? Sen lägger du ihop all information du har till att ta ett bättre beslut.

Det sista tipset är vad du kan göra för att själv ge ifrån dig så lite information som möjligt. Försök att göra samma sak varje hand du spelar, titta på korten på samma sätt, lägg in markerna på samma sätt, sitt på samma sätt osv osv. Det behöver inte betyda att du ska vara en robot, du blir mer och mer bekväm ju mer du spelar och snart kan du nästan prata som vanligt oavsett hur stor eller liten potten är. Men till en början kan det vara viktigt att tänka lite extra på.

Sen kanske det största tipset av alla – Visa inte dina kort om det inte behövs! Det finns ingen anledning att ge dina motståndare mer information än vad som krävs. Även om det kan vara kul att visa upp en bluff ibland så är det nästan alltid bäst att hålla det för dig själv.

De finns gånger då det kan vara bra att visa en bluff eller en bra hand, om du har en plan för varför du gör det. Om du känner att du inte får tillräckligt betalt och spelarna vid bordet ser dig som extremt tight, då kanske det kan vara bra att visa upp en bluff någon gång ibland för att kunna få betalt nästa gång. Eller tvärtom, om du spelat väldigt hårt och bluffat mycket så kan det vara bra att visa upp en bra hand så att spelarna tror att du faktiskt spelar för att du får bra kort och inte för att du kan köra över bordet.

När du väl blivit varm i kläderna och tillhör spelarna som syns vid borden ofta så kommer det dyka upp nya spelare som kanske testar livepoker för första gången. Tänk då tillbaka på hur det var första gången du spelare och ta hand om de nya spelarna! Det är extremt viktigt att ta hand om de nya spelarna och få dem att känna sig välkomna vid bordet.

Så för att sammanfatta det lite. Var uppmärksam på vad som händer vid bordet, hela tiden. Tänk på hur du rör dig, vad du säger och vad du gör i varje hand du spelar. Ta hand om de nya spelarna som kommer till bordet och sist men inte minst, ha roligt! Det händer ibland att man glömmer av det med alla regler och allt man måste tänka på. Men de flesta av oss spelar ju poker för att det är så otroligt roligt, så glöm inte bort det!