Målsättning - sätt upp dina mål!

Att sätta upp mål för sitt pokerspelande är inte alltid så lätt. Det största misstaget många gör här är att sätta upp ett finansiellt mål som man till stor del faktiskt inte kan påverka. “Jag ska vinna 200 000$  dollar i år”. Oftast leder det bara till stress och man stirrar sig blind på hur mycket man behöver vinna för att faktiskt nå sitt mål i slutändan. Detta är något som blir extremt jobbigt, speciellt om man gått lite tungt en period och ligger efter sin sitt förväntade resultat. Vi vill istället fokusera på det som faktiskt går att påverka under resans gång.

Först och främst ska du fundera över din livssituation och hur mycket tid du har att åsidosätta för poker, vad du har för ekonomiska förutsättningar och om du långsiktigt vill ha pokern som en extrainkomst eller ha det som din huvudsyssla. Efter att du strukturerat upp vad du har för förutsättningar och vilken typ av spel du vill spela, så föreslår vi att du börjar en nivå som rent money management mässigt är försvarbart.

Därefter är följande relevanta mål att ha:

 1. Sätt upp mål för antal händer/turneringar

   

  Sätt ett mål för hur många händer/turneringar du ska spela om dagen eller i veckan/månaden. Ex: Jag ska spela 25 000 cash game händer i månaden. För att bli bättre är det oerhört viktigt att spela mycket och uppleva olika situationer, som man sedan kan analysera vid sidan av bordet. Här är dock viktigt att sätta rimliga mål. Det är oerhört lätt att sätta ett för högt mål “Jag ska spela 12 timmar om dagen, 6 dagar i veckan” Sätt istället ett lite lägre mål och höj ribban om det känns för lågt efter ett tag.
 2. Studera

  Sätt undan tid för att studera spelet. Vill du utvecklas och nå högre höjder i ditt spel så räcker det inte att endast spela. Ex: Jag ska studera 2 timmar varje tisdag och torsdag. Detta ska givetvis brytas ned i mindre mål längs med vägen. Relativt färska spelare kanske behöver studera öppningsranger under en lång tid innan de ger sig in på något annat. Medan andra kommit så långt att de till och med anlitar en duktig coach som hjälper till att guida dom på resan.

  Tips på sätt att studera:
  – Träningsvideos (Finns en handfull riktigt bra coachingsidor för detta)
  – Diskutera händer på forum och i grupper (Vår Discord)
  – Spela in en session och titta på i efterhand med andra spelare
  – Gå igenom handhistorik med andra spelare

 3. Analysera ditt eget spel

  Studera är viktigt på många sätt, men att analysera ditt egna spel med hjälp av andra spelare kan vara extremt lärorikt. Inte bara med bättre spelare som kan ge dig inputs över hur du kunde spelat annorlunda, men även med de som är jämnbra eller rent av sämre spelare. Oftast så har alla bra frågor som väcker tankar och gör att du måste tänka över och förklara ditt agerande. Detta leder till bra diskussioner som är utvecklande för alla.

  Tips på sätt att analysera ditt spel:

  -Gå igenom inspelade sessioner
  -Filtrera ut situationer i holdemmanager tex: BTN vs SB 3-betade potter
  -Jämför dina stats i HM med vad som är sett som optimalt eller andra vänner för att hitta läckor i ditt spel.

 4. Klättra i nivåer

  Likt riktlinjerna i money management-artikeln så är det främst din ökade bankrulle som dikterar när det är dags att gå upp i nivå. Då kanske du tänker “Ni skrev ju att vi inte skulle ha finansiella mål” Detta skiljer sig dock endel från det eftersom vi inte jobbar mot någon satt tidsgräns som stressar upp oss. 

  Givetvis så är hela målet med vårt spelande att vi någon gång ska upp i nivå och vinna så mycket pengar som möjligt. Men det viktigaste är att gå upp i nivå av rätt anledningar. Dels att bankrulle klarar av det, men också att vi rent spelmässigt har vad som krävs för den nya högre nivån.

  Hur vet jag att jag är redo?

  Det vet du egentligen aldrig helt 100%, utan när du har en bankrulle som klarar av att ta klivet upp, så rekommenderar vi att du testar den högre nivån, men med en gräns för hur mycket du kan förlora innan du går tillbaka till din gamla nivå för att återhämta dig. Oftast så kan denna process behöva upprepas ett par gånger under resans gång, då det är många hinder som man ska ta sig över. Men att tänka långsiktigt och ha tålamod kommer garanterat att betala av sig i det långa loppet. Så ta inga genvägar och riskera din bankrulle och den process du befinner dig i.

 5. Slutord

  Slutligen så vill vi understryka att det handlar om en långsiktig process. Precis som vilken annan sport eller karriär som helst, så bygger man långsiktigt på sitt spel. Spelteknik, taktik, tålamod, money management, tiltkontroll, matematiken och så vidare. Glöm dessutom inte att det är otroligt viktigt att ha en balans i övriga livet. Ska du hålla på med detta en längre tid så är träning och socialt umgänge viktiga pusselbitar för att det ska vara hållbart.

  När du sätter dina mål, så är det som sagt viktigt att ha en större övergripande plan och sen bryta ned den i mindre delar. Dels ha en 6-12 månader lång grov plan. Sen bryta ned den i månader, veckor och till sist dagar. Börja gärna varje vecka med att slå dig ned och planera hur du vill att din vecka ska se ut. Att vara och känna sig strukturerad kommer göra hela resan mycket roligare, än om du tar var dag lite som den kommer. Det blir sällan bra. 

   Lycka till med att sätta upp dina mål & har du ett stort intresse av poker och vill diskutera spelet med andra så gå gärna med i vår discordkanal där du kan hitta likasinnade.