ICM - Idependent Chip Model

“På grund av ICM…” Har ni någon gång hört det uttrycket? Jag tror de flesta som diskuterat någon form av turneringspoker gjort det. Att exemplevis fold är det rekommenderade valet av action, trots att det instinktiva säger något annat. Men vad betyder ICM egentligen? ICM står alltså för “Independent Chip Model”. Det är inte viktigt. Vad som är viktigt är vad det är och hur man implementerar det på rätt sätt. Att lära sig alla tänkbara ICM-situationer utantill, är precis lika omöjligt som alla andra saker du inte kan lära dig utantill i Poker. Vad vi ska fokusera på när vi studerar ICM är att få en övergripande bild av olika scenarion, som i sin tur sen ska hjälpa dig att ha en bra förståelse om den specifika situation som dyker upp in game.

ICM är en modell:
Som konverterar din turneringsstack till det faktiska pengavärde den har vid tillfället i turneringen. Alltså om vi spelar en 6manna SnG och alla lägger insatsen 200+20kr (rake) och får börja med 1000 marker, så är allas stackar värda 200kr. Så fort första handen spelas förändras detta. En spelare åker ut första handen och stackfördelningen är nu, 2000 marker, 1000 marker, 1000 marker, 1000 marker, 1000 marker.

Med ICM kan man nu räkna ut att Chipleaderns stack är värd 344kr och resterande 214kr. Alltså har samtliga spelare tjänat pengar på att en spelare åkte ut, trots att fyra spelare fortfarande har samma stack som innan handen.
Detta är såklart ett väldigt simpelt exempel och om du spelar mycket turneringar eller SnGs så kommer du hamna i betydligt mer komplexa situationer.

ICM är logiskt, men väldigt komplext. Om du sitter på finalbord i en turnering med 500 spelare och du har 20bb och det sitter en person med 1bb, så kommer 9/10 spelare rent instinktivt spela tightare. Men hur mycket tightare? Ska vi bara folda Kungar på grund av det?

Låt oss ta en titt på ett exempel från det finalbordet:

För att förenkla situationen så att den blir förklarbar så har jag valt att vi bara använder en Allin/fold strategi. I exemplet så har UTG foldat med 1bb och vi ligger näst sist på knappen med 20bb. Det foldar till oss. I charten ovan ser ni att vi fortfarande kan “jamma” med ganska många händer (ju grönare färg, desto mer profitabla). Vi behöver alltså inte vara så tighta ändå. Men! Detta förutsätter att våra motståndare i blindsen förstår hur tight de måste syna. Enligt programmet jag använder mig av (Holdem Resources), så ska smallblind (mediumstack) syna med 88+, AJo+ och AJs+. BB som är CL (chipleader) kan syna 66+ ATs+ ATo+ och KQs.

Kruxet är såklart att vi aldrig kan veta hur våra motståndare kommer svara mot vår shove. Jag experimenterade lite och la till bara ett fåtal händer för SB och BB och detta är vad som händer:

(Utbetalningsstruktur påverkar så klart resultatet för uträkningen, men de flesta är MTTs har ungefär samma. Exemplet är valt från en 215$ på PartyPoker)

Ingen liten skillnad… I de modifierade synrangerna la jag till:
SB – 77, ATs, ATo och KQs
BB –  55, A8s, A9s, A9o, KJs, KQo

Detta gjorde att vår Allin-range gick från 20.4% till 8.7% (!)

Detta är såklart bara ett exempel och ett ganska extremt sådant. Men vad kan vi lära oss om ICM från detta?
Det viktigaste vi kan ta med oss är att enligt ICM så kan man Jamma väldigt mycket men syna väldigt lite. Men det viktiga är att om bara vår motståndare gör små justeringar med sin synrange, så gör det jätte mycket skada för vårat EV också.

ICM i satelliter

I satelliter blir ICM extremt och lämnar inte mycket utrymme för kreativitet. Det är viktigt att förstå ICM som turneringsspelare, men i satelliter är det den enskilt viktigaste faktorn att kunna.

Exempel:

Det är 8 spelare kvar i en satellit till Söndagssteken. Top7 får en biljett och 8an går hem utan en krona. Det är varierande stackar med två stycken stora stackar, 4 i mitten och 2 shortstacks

Blinds: 500/1000 (125ante)
Stackarna:

UTG: 25000
UTG+1: 5000
LJ: 10000
HJ: 7500
CO: 10000
BU: 10000
SB: 30000
BB: 10000

I det här exemplet kan UTG gå allin med vilka två kort som helst. Det är väldigt kontraintuitivt.  Men faktum är som bilden ovan visar att endast de två shortstackade spelarna tjänar pengar på att syna med något över huvud taget. Shortien UTG+1 bör syna med JJ+ och den andra shortien i HJ ska endast syna med AA. Alla andra motståndare bör folda den bästa handen i spelet. Till och med SB som täcker UTG förlorar pengar på att syna med AA.

Faktum är att de enda som inte kan gå allin med “any two” är de 2 shortstackssen. Anledningen till detta är såklart att de är de enda två som ska riskera att bli synade.
MEN. Återigen om våra motståndare börjar syna, kan det få ödesdigra konsekvenser.

Om motståndarna börjar syna för mycket:

Detta är vad som händer om samtliga spelare skulle syna JJ+ och AK. AA är då marginellt profitabel att gå allin med. I ärlighetens namn är detta en mer representativ bild av hur snittspelaren spelar satelliter på de flesta nivåer. Så tänk er för när ni ska utföra ett spel baserat på ICM. Ni möter Människor, inte robotar.

I båda exemplen så har vi för att förenkla situationen använt oss av en Allin/fold strategi. Oftast är poker inte så enkelt. För att få en bra förståelse för ICM så rekommenderas att experimentera själv i exempelvis HRC (Holdem Resources).

Vad händer när vi spelar poker som inte bara är All-in/fold då? Det som händer är att mediumstackar rekommenderas att spela tightare än vanligt. Att hamna i en onödig all-in situation när du ligger i mitten kostar mycket pengar i längden. När mediumspelarna måste spela tight så kan de stora stackarna agera ”Big stack Bully”. De har nu en stor anledning att sätta de andra under press. Chipleadern riskerar aldrig att åka ut och bör utnyttja det. Som klar shortstack så kan man ofta spela ganska nära det du skulle göra om det inte var finalbord. Framförallt när det kommer till Openshoves (ingen har agerat och du ska gå All-in).

Summering

Att ta med sig:

1. Som shortstack kan man ofta vara aggressiv med sina all-ins, men man bör ha mycket högre krav på sina händer för att syna en all-in.

2. Om du har anledningar att tro att dina motståndare kommer syna dina all-ins för löst, så bör du tajta till dig.

3. Som mediumstack, spela tight. Öppna upp färre händer och försvara Big Blind mindre frekvent.

4. Om du är chipleader så har du ofta mandat att öppna upp dina ranger och spela väldigt aggressivt. Framför allt emot ovannämnda mediumstackar, som har mycket att förlora på att hamna all-in.

5. Vill du verkligen behärska ICM så måste du studera. Det är för komplext för människohjärnan att räkna ut på egen hand. Men kom ihåg. Du kan inte lära dig varje enskilt exempel. Experimentera dig fram för att hitta logiska generaliseringar.

Lycka till vid pokerborden!

Gå med i vår Discordkanal och diskutera poker med andra duktiga och intresserade spelare här: https://discord.gg/jZRKu2P