Matematiken - oddsräkning och outs

Många kan nog bli lite rädda när det kommer till matematiken och räknandet när man är ny inom poker. Men det är kanske inte så svårt som det ser ut och det går rätt snabbt att lära sig grunderna. När det kommer till poker så pratar man ofta om något som kallas för outs. Outs i det här fallet betyder kort förenklat utvägar för att vinna potten, dvs kort du kan träffa för att sluta med bäst hand

Vi börjar med ett räkneexempel

Om vi har AK i spader och möter JT i hjärter på en bräda som på turn ligger 789K med två spader. Vi har ett par i kungar + ett färgdrag och vår motståndare har knekt hög stege. I det här läget så behöver vi få färg för att kunna vinna handen. Och för att räkna ut det så gör vi såhär:

I en kortlek har vi ju 52 kort, och just nu så vet vi 8 av dessa kort, de fyra som ligger på borde samt vår och vår motståndares hand. Totalt finns det 13 spader i kortleken och vi behöver 5 av dem för att få färg och vinna handen. Vi har just nu 4 spader och det finns således 9 spader kvar. Så inför sista kortet så finns det 44 kort vi inte vet om där vi vinner på 9 av dessa. Så det blir helt enkelt 9 genom 44 = 0,2045, så vi har 20,45% chans att träffa ett av våra kort på river.

Nu kanske det fortfarande låter lite väl klurigt att sitta och räkna varje gång och i en riktigt hand så Vet vi ju inte vad vår motståndare har och Exakt vilka kort vi vinner på. Man får alltid göra antaganden, vi utgår från en range (ett antal olika händer som vår motståndare kan ha) och får utgå från vår motståndares range när vi räknar på hur många outs vi har. När vi väl kommit fram till hur många outs vi tror att vi har så kan vi enkelt gå vidare och se om vi bör syn eller lägga oss i en viss situation.

Som ni ser innebär en låg winrate stora svängningar och hög sannolikhet att det blir månader av torka. Kanske går det till och med så långt att du tröttnar på poker eller måste sluta som professionell pokerspelare.

Enkla tips för hur du räknar på dina outs

När man sitter och spelar så har man inte alltid tillgång till miniräknare eller andra verktyg för att räkna ut Exakt vilka odds man har. Men ett enkelt knep är att räkna en out som ungefär 2,2%. När man räknar på flopp så har man ju två chanser att träffa, dels på turn och sen på river. Men om du har 10 outs på flopp så betyder det inte per automatik att du har 44% chans att vinna handen alla gånger, utan det finns saker kan ändras i potten på vägen.

När man väl kommit fram till hur många outs man tror sig ha och hur stor procentuell chans man har att vinna potten blir det dags att räkna på pottoddsen. Det lättaste exemplet här är när man möter en all in på turn. Låt säga att vi får en all in mot oss som kostar oss 350 marker och i mitten ligger det 1000 marker. Det kostar oss 350 att vinna en pott på 1700, de 1000 som ligger i mitten plus våra 350 och vår motståndares 350.Då gör vi helt enkelt såhär: 350/1700 och det gör att vi behöver lite drygt 20% (20,6 för att vara exakt) för att syna. Om vi kollar på handen ovan så har vi då inte oddsen för att syna. MEN, det är här rangerna vi pratade om kommer in i bilden. Vi kanske tror att vår motståndare kan ha någon av de händerna som vi just nu förlorar mot, tvåpar, triss, stege eller AA. Men samtidigt kan vår motståndare ha en sämre hand just nu och då får man helt enkelt räkna ut oddsen mot den Rangen snarare än den exakta handen, för den vet vi ju faktiskt inte där och då. Och i det fallet så har vi gott och väl odds att syna.

Erfarenhet

Ju mer du spelar desto snabbare vänjer du dig vid de olika situationerna som dyker upp och kan memorera hur stor procent du har i olika situationer. Majoriteten av alla pokerspelare vet tex att man floppar ett set (när du inleder handen med ett par och sen träffar triss på floppen) ungefär 12% av gångerna, eller ca 1 på 8,5. Så om du inleder handen med ett par 9 gånger en kväll utan att floppa triss så har träffar något mindre än du borde just den kvällen. Här kommer en sammanställning på lite situationer som kan vara bra, och kul, att lägga på minnet!

Sannolikheten att bli tilldelad (dina 2 hålkort):

Ett par: 5.9%
Två kort i samma färg: 23.5%
AKo/AKs: 0.9%
AX (Ett ess med ett random kort): 15%
AA/Par i ess: 0.5%

Sannolikheten att träffa något av dessa drag på nästa kort (inom parentes inklusive riverkort) :

Att fylla ett färgdrag: 19.1% (inkl. river 35%)
Att fylla ett öppet stegdrag: 17.9% (inkl. river 32%)
Att fylla ett hålstegdrag: 9% (inkl. river 17%)
Att fylla en kåk/fyrtal med ett set: 14.9% (inkl. river 33.4%)
Att fylla en kåk med tvåpar: 9% (inkl. river 17.7%)

Sannolikheten att floppa följande:

Att floppa en triss med ett pockerpar: 11.8%
Att para något av dina hålkort: 32.4%
Att floppa färgdrag (eller färg) med din suitade hand: 11.8%
Att floppa färg: 0.8%
Att floppa tvåpar utan par i handen: 2%

Sammanfattning

Om du vill lära dig mer om hur du räknar på odds och sannolikheter så rekommenderar vi att du läser vår text under pokerverktyg om Propokertools, som är ett mycket bra hjälpmedel. Känner du att du vill lära dig av andra duktiga spelare gå med i vår facebookgrupp eller Discord.

Chatta