- Hem
- Poker Money Management Bankrulle
Money management
Det här är ett ämne som är både enkelt och lite komplicerat. Det finns väldigt många olika riktlinjer och rekommendationer beroende på vad man har för approach till poker.
Dags att bygga bankrulle. Först måste vi bestämma oss för vad vi har för inställning till det hela. Är du en hobbyspelare som ser pokern som en extra sidoinkomst, en glad amatör som spelar någon gång ibland eller rent av någon som tar pokern på största allvar och ser det som ett yrke? Alla dessa olika typer av inställning till poker kräver olika hanteringar av bankrullen. Därefter finns det en rad olika spelformer vi behöver anpassa oss till. Cash games, Turneringar, sitngos, No-Limit Holdém, PLO och så vidare.
Alla dessa har olika variabler man måste ta med i beräkningarna när man sätter upp en strategi för hur en bankrullehantering ska gå till. Vi ska ge dig en liten introduktion till det vi tycker är viktigt när det kommer till money management eller bankroll management som det även kallas.
Spelar enbart för nöjes skull
Spelar du endast för nöjes skull med jämna mellanrum, så är kanske inte det här kapitlet jätteviktigt. Här gäller det bara att hålla sig till en budget man är bekväm att spela för. Spela lagom och bestäm gärna på förhand vad du ska spela för turneringar till exempel. Allt för att slippa baksmällan dagen efter.
Det ska vara kul med poker och spela för högt eller göra okontrollerade impulsinköp sent under sessionen gör knappast upplevelsen bra i längden. Lite som de där kvart i tre shotsen som råkat slinka ned en blöt utekväll.
Seriösa hobbyspelaren
Nu kommer vi in på lite seriösare territorium. Här tycker vi att man ska börja se pokern som en investering. Givetvis så finns det inga garantier att man kommer vinna pengar på kortspelet, men vi ska ändå ta oss an uppgiften på ett seriöst sätt.
Här rekommenderar vi att du åsidosätter en bankrulle för poker, med tanken att det här är min Poker-bankrulle och jag har inga intentioner att fylla på den. För så fort vi börjar leka med tanken att det bara är att refilla om det skiter sig är vi ute på farligt vatten. För att långsiktigt kunna lyckas med att ha pokern som en extra sidoinkomst, så är det viktigt med riktlinjer och disciplin.
Ställ dig själv frågan: Hur mycket mer bryr jag mig om varje session och beslut när det inte finns några magiska refill-knappar att tillgå, utan jag har endast de här pengarna att spela för?
Vi kommer längre ned i artikeln ge lite rekommendationer för rimliga bankrullekrav för de olika speltyperna.
Going Pro
Du har tagit beslutet att det är allin poker som gäller. Det absolut viktigaste rådet vi kan ge här är att vara extremt långsiktig i ditt tänk. Att ge sig in i den här världen kommer innebära stora svängningar, både för din bankrulle och dina känslor.
Så att ha en extremt solid bankrullehantering är A och O. Börjar du tumma på dessa regler så är du snabbt illa ute när det börjar blåsa motvind, och tro mig, det kommer blåsa motvind många gånger under resan. Däremot kommer vinden inte kännas lika jobbig när du håller dig till rätt inköpsnivå.
Om du nu har tummat på dessa regler från start, så är det väldigt svårt att implementera detta mitt i en downswing.
Vart ska jag börja?
Du ska börja med att bestämma dig för vilken form av poker du vill spela. Turneringar, Cash Games eller Sit n go´s. Därefter är det dags att bestämma sig för vilken nivå som är rimlig att börja på och här kommer kapitlet om game selection till bra användning. Har du inte läst det, så gör det. Här finns en hel del bra grejer som du ska tänka på när du väljer nivå och jaktmarker.
Att välja för tuffa nivåer där du är osäker på hur du står dig kan vara kostsamt, så vi föreslår att du börjar på någon nivå lägre än du tänkt dig och känner dig fram ifall du är osäker. När du gjort detta så går vi vidare till nästa del. Hur mycket har du råd att åsidosätta till det här projektet?
Tänker du att du ska livnära dig på detta så är det bra att ha en buffert utanför pokern på åtminstone sex månader, för hyra och omkostnader.
Detta utöver den tilltänkta bankrullen. Spelar du istället på en hobbynivå med ett fast jobb vid sidan, så är det viktigare att hitta en nivå du är bekväm med och känner att du har möjligheten att slå när du börjar din resa. Har du några specifika frågor kring ditt upplägg och din livssituation, gå gärna med i vår Discordkanal och diskutera/rådfråga våra duktiga medlemmar och stuganrepresentanter om råd.
Håll koll på din statistik och få inte vattenskalle
En annan viktig del är att hålla koll på din statistik. Vilka spel vinner du i och vilka förlorar du i. Allt för att lättare kunna veta vad du ska justera, eller när du är redo att gå upp i nivå.
Tänk dessutom på att vara noggrann med att gå upp i nivå när du känner att du både har kapitalet och skillsen för att utmana högre upp. Vi har sett otaliga spelare hitta en stor score och helt plötsligt så spelas det 100$ turneringar istället för 30$ turneringar, även fast man kanske inte har skickligheten att ens spela på 50$ nivån än.
Risken är att man snabbt hamnar i en tung downswing, som blir jobbig att ta sig ur när verkligheten kommer ikapp.
Flytta upp & flytta ned i nivå
Vi får ofta frågan när man ska gå upp och ned i nivå. Vi börjar med när det är dags att kliva ned. Oftast gör man det på grund av att det resultatmässigt har gått lite tyngre. Du startade din cash game satsning med 100 inköp och har nu tappat 35 av dom. Kanske är det varians, kanske är det för att du spelar på en nivå som just nu är lite för tuff. Men mest troligt så är det en kombination av de båda. Liten edge + otur = Downswing.
Kliver du nu ned en nivå, så har du 130 inköp, du spelar på en enklare nivå och får möjligheten att vinna tillbaka pengar och självförtroende. Samtidigt kan du nu passa på att studera och utveckla ditt spel tills det är dags att ta klivet upp igen.
Att veta när man ska kliva upp i nivå är minst lika svårt. Exemplet om turneringsklonkar längre upp i texten är en riktig klassiker.
Men även i cash game-världen är det svårt att veta helt säkert på grund av variansen. Men vi tycker att det är rimligt att börja känna på högre nivåer när du börjar närma dig bankrullekraven för nästa nivå, om du är beredd att snabbt gå ned igen ifall det blåser emot.
Viktigaste aspekten här är som vi nämnde tidigare att du känner att du har skickligheten att spela på den här nivån och att ditt förväntade EV är högre än på nuvarande nivå.
Stugans Rekommendationer
Nedan följer några rekommendationer från oss för de olika spelformerna. Dessa förslag är en fingervisning och inget facit, då det finns för många variabler som behöver tas med i beräkningarna.
Till exempel hur stor edge du har på nivån du spelar, hur hög rejken är och hur många deltagare det är med i turneringarna du spelar. Allt detta avgör hur stor variansen kan bli. Är du nyfiken på turneringsvarians i allmänhet, så kan du läsa mer om det i vårt avsnitt om varians i poker.